Havtorn
Havtornsoljans kvalitéer har varit kända i hundratals år och har bland annat använts i Skandinavien och delar av Asien. Den har använts som medicinalväxt för att förbättra blodcirkulation, immunförsvar, matsmältning, nervsystem, inflammationer, slemhinnor och hudskador.

Havtornsoljan
innehåller cirka 190 bioaktiva substanser som förnyar, skyddar och stärker huden.

Havtornsolja
är mycket rik på den kroppsegna fettsyran Omega 7, de essentiella fettsyrorna Omega 3, 6 och 9 samt på naturliga antioxidanter som E- vitamin, karotenoider, växtsteroler och flera andra näringsämnen som skyddar mot fria radikaler. Har dessutom höga halter av C-vitamin och olika B-vitaminer.

Havtorn
innehåller vitaminer i högre koncentration än i många andra växter. Till exempel 3 gånger mer A-vitamin än morötter, 10 gånger mer C-vitamin än apelsiner och 4 gånger mer E-vitamin än solrosfrön. Havtornsoljan  är alltså en riktig vitaminbomb!

Havtornsbären innehåller höga mängder vitaminer och cirka 190 bioaktiva substanser

• Vitaminer : vattenlösliga vitaminer som B1, B2, C, P,  K och oljelösliga  vitaminer som A och E.

Många vitaminer är kraftfulla anti-oxidanter som skyddar cellerna mot syrets skadliga inverkan. Syret är så kallade fria radikaler som påskyndar åldrandet och försämrar hudens spänst och elasticitet. Populärt skulle man kanske kunna säga att de fria radikalerna får huden att åldras  precis som en bil ”rostar”. Anti-oxidanterna är alltså ett slags ”rost-skydd” för huden.
Till de kraftfulla anti-oxidanterna räknas vitamin C och E samt Betakaroten . Betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin, som också är viktigt för huden.

A-vitamin/Betakaroten hjälper till att förebygga och läka hudinfektioner. De skyddar mot solskador och motverkar  torr hud, mjäll och rynkor.

B-vitamin främjar hudens ungdomliga glöd. Hjälper mot mjäll, torr hud, rodnad och irritation, tidiga rynkor och inflammerade sprickor vid näsa och mungipor.

C-vitamin är nödvändigt för bildandet av kollagen som håller huden ung och elastisk. C-vitamin reglerar talgproduktionen så att huden inte torkar ut.  Bidrar till att förebygga rynkor och sprängda blodkärl. Ger en fastare hud och medverkar till snabbare sårläkning.

E-vitamin skyddar mot för tidigt åldrande. E-vitamin förebygger också torr glanslös hud och mjäll. Främjar blodcirkulationen och läkning av sår.

• Fettsyror:  Omega 3, 6, 7 och 9

Essentiella nödvändiga fettsyror som Omega 3, 6 och 9 kan organismen inte producera själv. En källa till produktionen är vegetabiliska oljor.

Omega-3 och -6 är byggstenar i friska cellmembran. De hjälper också med att producera hudens naturliga oljebarriär, som är avgörande för att huden hålls hydrerad så den ser fylligare och yngre ut.
Brist på fettsyror gör att huden kan tappa sin spänst, bli rynkig, torr och inflammerad eller på annat sätt uppvisa problem.

Omega-7 – en annan viktig fettsyra för huden. Omega-7 är en så kallad kroppsegen fettsyra, något kroppen själv kan producera. Dock minskar produktionen i samband med stress, dålig kosthållning, vissa sjukdomar eller helt enkelt på grund av att vi blir äldre. Brist på Omega-7 kan leda till torr och fnasig hud.

• Provitaminer:  Karotin eller Betakaroten är pro-vitaminer  som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Karotin är verksamt på många sätt vid hudvård. Det lindrar och hjälper vid eksem och torr hud. Det gör dessutom stor nytta vid bildandet av nya hudceller.

Mineraler (zink, kalcium, järn, osv.): Gott om mineraler ger friskt hår, problemfri hy och ljusvita naglar.
• Aminosyror:  Aminosyror ansvarar för ämnesomsättningen i cellerna. De är naturliga byggstenar som binder fukt i huden och bidrar till att bygga upp hudens eget fuktskydd. Aminosyror stimulerar också produktionen av kollagen och elastin som hjälper huden att bevara sin elasticitet.

• Lipider: Lipider har fuktbindande egenskaper , vilket reducerar fuktförlust och förbättrar hudens allmänna hälsa.

Flavonoider, som exempelvis vitamin- P:  Innehåller kraftiga antioxidanter.

klicka här för att läsa om Liquid Gold hudvårdsserie baserade på Havtornsolja